Slackline bevestigen: (zie Instructievideo)
Zorg er voor dat je twee stevige vaste punten zoekt om de slackline aan vast te maken (boom, slackline paal). Het liefst op een plek met niet teveel oneffenheden. Kijk of er geen scherpe voorwerpen op de grond liggen zodat je je niet kunt bezeren als je valt.
Slacklines kun je direct om een boom spannen. doe er wel een matje tussen als je een boom gebruikt. Het gebruik hiervan is belangrijk omdat er anders kans op beschadiging van de boomschors is.
De slackline bestaat uit twee delen; de ratel met een stuk bandschlinge en de slackline (het lange deel). Doe eerst de ratel om een boom heen en haal de spanner vervolgens door de lus heen. Hierdoor zit deze met een strop om de boom heen.
Hang de ratel naar beneden zodat je er tijdens het lopen niet over kunt vallen. Loop met de lange lijn naar de ratel toe en zorg ervoor dat er geen draaiingen in de lijn zitten. Zorg er ook voor dat de band aan beide kanten ‘dubbelgevouwen’ tegen de genaaide lus aan zit (duidelijk te zien in het filmpje). Haal de lijn door het gaatje van de spanner heen en trek hem strak.
Let op dat de stand van de ratel ten opzichte van de band recht is. Als deze er scheef in gaat, beschadigen de zijkanten van de lijn wanneer deze weer ontspannen wordt. De lijn komt dan langs de tandwielen van de ratel waardoor de band beschadigt. Vervolgens kun je de lijn met de ratel aanspannen. Daarna check je of bij de vaste punten de slackline geen ruimte meer heeft zodat ie kan gaan schuiven. Als de lijn op spanning is altijd de ratel vergrendelen zodat deze niet onverwacht open kan springen. Als de slackline een tijdje gebruikt is verliest deze aan spanning en kun je hem met de ratel bijspannen. Vergeet ook dan niet de ratel weer te sluiten.
Best de slackline niet hoger dan kniehoogte hangen!
De les wordt opgedeeld in 2 blokken:
Hieronder meer info over verschillende blokken.
Maak groepjes en laat de cursisten eerst kennismaken met de slackline. Leg de basistechniek uit. Als je je eerste stappen op een slackline zet, laat dan iemand je helpen om balans te vinden door je hand vast te houden – maar alleen om te voorkomen dat je valt (één vinger uitsteken is voldoende). Je kunt de moeilijkheidsgraad ook verminderen door iemand op het midden van de slackline te laten zitten en deze met hun voeten te stabiliseren. Indien te moeilijk hang je nog een tweede touw om te begeleiden. (zie afbeelding)
UITLEG TECHNIEK:
Probeer met je groepje de technieken op de kijkfiches (tricks) allemaal eens uit. Na ongeveer 20 minuten verzamelen alle groepen terug aan de centrale slackline en moet elke groep minstens 2 technieken showen. (zie Kijkwijzers)
Check even of er onder de slackline geen scherpe voorwerpen liggen waar cursisten op kunnen vallen.
Bekijk op deze link welke procedures je moet volgen bij noodgevallen.