De outdooractiviteiten die worden aangeboden door Pelican gaan gepaard met verschillende ‘gevaren’. Via een risico-analyse hebben we alle risico’s in kaart gebracht die zouden kunnen leiden tot een gevaar (vb. blessure of ongeval). Om deze risico’s tot een aanvaardbaar niveau te brengen, nemen we verschillende maatregelen. Er wordt gebruik gemaakt van de Fine en Kinney methode. Per activiteit werd een analyse gemaakt die door een externe preventieadviseur werd nagekeken. Dit resulteerde in ons 178 pagina’s tellende veiligheidsdossier.
Geen paniek! Hieronder hebben we voor jou enkele puntjes uitgelicht. 🙂
Pelican Captain

Op al onze activiteiten is een Pelican Captain aanwezig. De captain is eindverantwoordelijke en draagt de functie van coördinator. Om deze titel te mogen dragen, moet men een digitale opleiding volgen en slagen voor een test. Daarnaast moet de coördinator een fysieke opleiding volgen voor de module “veiligheid” waar de technieken en kennis worden geoefend in verschillende relevante simulaties. Je zal de captain steeds herkennen aan de opvallend rode captain T-shirt! Voor vragen kan je dus steeds terecht bij onze Captain. 😉
Materiaal

Pelican houdt een gedetailleerde lijst bij van alle materialen en voorziet een onderhoudsschema om ervoor te zorgen dat de materialen steeds veilig zijn voor gebruik tijdens de activiteiten. Het onderhoudsschema is opgenomen in de functieomschrijvingen en activiteitenfiches.
Het personeel van Pelican heeft een meldingsplicht waarbij defecten aan het materiaal onmiddellijk moeten gerapporteerd worden via een QR code (ter plaatse of via de activiteitenfiche op het monitorenportaal) zodat wij als organisatie meteen op de hoogte zijn en actie kunnen ondernemen.
Bij de keuze van onze merken gaan we niet voor goedkope, maar voor veilige materialen die beschikken over de nodige veiligheidscertificaten!
Funcieomschrijving
Pelican voert een gestructureerd personeelsbeleid met het oog op maximale beperking van veiligheidsrisico’s.
Voor elke functie binnen Pelican is een uitgebreide functieomschrijving opgesteld die te raadplegen is in het monitorenportaal waartoe de hele Pelican crew toegang heeft. In de functieomschrijving kan men alle algemene veiligheidsmaatregelen eigen aan de functie terugvinden. (gebaseerd op onze risico-analyse)
Om zeker te zijn dat voldoende aandacht besteed wordt aan de taakomschrijving hebben we voor elke functie een begeleidende instructievideo toegevoegd!

Activiteitenfiche
Voor elke activiteit worden specifieke veiligheidsmaatregelen geformuleerd die het personeel kan raadplegen in het monitorenportaal. Het betreft een samenvatting van de informatie uit de risico-analyse, vooral maatregelen die te maken hebben met instructie en toezicht van de begeleiding.
Voor elke activiteit is een instructiefilm beschikbaar in het monitorenportaal bij de activiteit waarin de belangrijkste veiligheidsmaatregelen worden vermeld.
Logboek
Het personeel van Pelican heeft een meldingsplicht mbt incidenten en onregelmatigheden tijdens de werkuren. De incidenten kunnen eenvoudig gerapporteerd worden via een QR code (ter plaatse of via de functieomschrijving op het monitorenportaal) waarna dit automatisch wordt opgelijst zodat wij als organisatie kunnen overgaan tot een analyse van de incidenten. Indien nodig wordt de risico-analyse aangepast en de bijkomende maatregelen toegepast. Wanneer het incident betrekking heeft op de gebruikte materialen wordt meteen actie ondernomen (uit gebruik halen, repareren, aanpassen,…).

Veiligheidstest
Het personeel dient te slagen voor een veiligheidsproef alvorens men kan worden ingeschakeld om activiteiten te begeleiden. De digitale test zal via mail verzonden worden naar het personeel, maar kan ook via een QR code worden gescand op elke locatie. De coördinator zal moeten slagen voor de uitgebreide test ‘Coördinator veiligheid’!
Evaluatie
Het personeel wordt geëvalueerd zowel door de organisatie, als door de klant.
Aan de deelnemers wordt via mail na afloop gevraagd om een digitaal feedbackformulier in te vullen over de prestaties van de monitor/redder. Bij negatieve feedback zal de organisatie meteen ingrijpen om de monitor/redder bij te sturen en wordt ook standaard een plaatsbezoek uitgevoerd.
Via plaatsbezoeken kan het personeel met behulp van het evaluatieformulier worden geëvalueerd door de organisatie. Aan de hand van het daarop volgende evaluatiegesprek wordt het personeel bijgestuurd. Het niet nalezen van de veiligheidsregels door een monitor, redder of coördinator wordt met de nodige ernst behandeld!
Noodgevallen
Om de noodsituaties zo duidelijk mogelijk te maken voor onze crew, hebben we een kleurensysteem bedacht waarbij elke kleur gepaard gaat met een bepaalde procedure die dient te worden gevold. Code oranje, rood, zwart, groen en blauw staan elk voor een bepaalde situatie. Onze noodprocedures zijn via infoborden duidelijk zichtbaar op elk van onze locaties en zijn beschikbaar in het monitorenportaal, aangevuld met een begeleidende video.
De coördinator voert voor aanvang van elk event een “checklist noodprocedures” uit om zo de aanwezige monitoren en deelnemers nogmaals te briefen mbt onze noodprocedures.
Er wordt jaarlijks een oefening uitgevoerd om de noodprocedures te testen en bij te sturen indien nodig.

Nog enkele vanzelfsprekende puntjes om te eindigen
- Al onze cursisten dragen te allen tijde verplicht een zwemvest wanneer zij op het water gaan.
- Geen enkele deelnemer zal het koud hebben aangezien wij voor iedereen lange wetsuits voorzien.
- Er is steeds minstens 1 persoon aanwezig met een diploma Redder.
- Er ligt altijd een motorboot in het water.
- Rond de schroef van al onze motorboten is een veiligheidskooi gemonteerd.
- Cursisten moeten voldoende kunnen zwemmen (25m)
Veiligheid is dè belangrijkste kernwaarde bij Pelican en hier gaan we niet licht over. We proberen jaar na jaar na te denken hoe we de omgeving nog veiliger kunnen maken voor onze klanten en voor ons personeel. Dit zorgt ervoor dat iedereen bij Pelican zorgeloos kan genieten!